Klara, färdiga, gå! Första ostronen öppnas sekunden därefter och landar prydligt på uppläggningsbrickan. Eller gör de det? Om du vill få klargjort en gång för alla om vad tävlingen egentligen går ut på, så får du en snabbkurs här.

I över ett decennium har Trollhättebor och tillresta kunnat njuta av denna företeelse i folkmun kallad Ostron-EM, ur flera bemärkelser. Inte bara via smaklökarna utan också genom det rafflande tävlingsmomentet gällande själva öppnandet av ostronen.

Det visuella är en stor del av tävlingsmomentet när insatserna ska bedömas. Under tidspress ska eliten av ostronöppnare från hela Europa leverera denna delikatess på ett så presentabelt sätt som möjligt. Lyckas du inte fullt ut, blir det tidstillägg. Personen med lägst sluttid står slutligen som vinnare, enligt juryns tydliga bedömningsregler.

Ostronbrickan bedöms som helhet. Brickan med ostron ska vara ren och prydlig. Som exempel beläggs ostron där köttet är skuret med tidstillägg på 4 sekunder. Har ostronet blod på sig eller om det till och med saknas ostron i skalet så är mer eller mindre omöjligt att få ihop en bra sluttid.

Geometri spelar också in

Raka rader och raka kolumner är av högsta vikt vid presentationsmomentet, liksom låsen på ostronet som alla behöver ligga åt samma håll. Dessutom ska hela brickans yta utnyttjas.

Lyckas du inte fullt ut,
blir det tidstillägg.

EM i ostronöppning och Passion för Mat hålls under gemensamt tak på Nova Arena 22–24 april 2022.

Möte mellan mästare

En specialupplaga av European Oyster Opening Championships 2022, eller EM i Ostronöppning som är den svenska benämningen, går av stapeln 22–24 april på Nova Arena, Innovatum District.

I avsaknaden av nationella tävlingar i Europa så bjuds tidigare mästare av Ostron EM och även Nordiska Mästerskapen in till en utmanartävling ”Masters of Masters”. Mästarna utmanas av övriga toppskiktet av ostronöppnare från hela Europa.

En annan förändring mot tidigare år är att arrangemanget denna gång genomförs i samarrangemang med Passion för Mat, Sveriges mest uppskattade matmässa. Årets höjdpunkt för dig som tycker om god mat och dryck, missa inte detta för allt i världen. Speciellt inte när mästarnas mästare en gång för alla ska koras.

Många är de tillresta tävlingsöppnare från Europa och Norden, tillrest press och media samt publik som ger Europamästerskapen i ostronöppning betyget – “Europas mest välorganiserade och populäraste ostronmästerskap av dem alla”.