Visste du att Produktionstekniskt Centrum har större bredd än Kungliga Tekniska Högskolan och Chalmers tillsammans? På Innovatum District står Produktionstekniskt Centrum för en unik spets i en annars tämligen bred mix. Deras funktion och erbjudande kan vara komplext att ta till sig, därför har vi gjort ett försök att bena ut och förklara så utförligt som det går i en artikelserie. Häng på!
Produktionstekniskt Centrum samlar världen kring hållbar industriell utveckling
I hjärtat av Innovatum District ligger ett internationellt erkänt flaggskepp, men Produktionstekniskt Centrum för ändå en ganska anonym tillvaro bland Trollhätteborna.
– Framgången bygger på en gemensam tro att samarbete och öppenhet skapar ett större värde för samhället än att jobba var och en för sig, säger Linda Bohlin Trajkovski, VD för Innovatum Science Park.
Genom den stora och lätt välvda glasfasaden i byggnad 73 kan du från Produktionstekniskt Centrum blicka ut över grannen Kulturskolan N3, där en annan typ av kreativitet och innovation stimuleras, ges plats och växer. I det som tidigare var fabriks- och lagerlokaler har Produktionstekniskt Centrum (PTC) nu under snart 15 år utvecklats till den nya tidens arena för industriell samverkan. Idag är det en omtalad mötesplats för studenter vid Högskolan Väst, internationella forskare och det lokala, regionala och nationella näringslivet. Produktionstekniskt Centrum är unikt både i Sverige och världen. Här erbjuds testmiljöer i fullskala som överträffar det som Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Chalmers Universitet kan erbjuda. Tillsammans.
Forskning och utveckling i världsklass – i Trollhättan
Mitt i Innovatum District möts människor med olika uppdrag och frågeställningar, men med den gemensamma övertygelsen att utbyte av kunskap öppnar nya möjligheter för utvecklingen av ett hållbart samhälle. De möts genom en rad större och mindre projekt, där utveckling och tester av nya material och tillverkningsprocesser är kärnan.
– Vårt uppdrag är att bidra till ett långsiktigt konkurrenskraftigt lokalt och regionalt näringsliv. Just Produktionstekniskt Centrum är en verksamhet med forskning och utveckling i världsklass, konstaterar Linda Bohlin Trajkovski.
VD för Innovatum Science Park
Innovatum Science Park är, med Högskolan Väst som en central kraft, samlingspunkten där Produktionstekniskt Centrum etablerats. Innovatum Science Park är ett av sex regionala utvecklingsmiljöer som finansieras av Västra Götalandsregionen. Med Trollhättans långa tradition inom tillverkningsindustri finns här en expertkunskap inom produktion, med fokus på bland annat nya material och effektivare tillverkningsprocesser. Förutom GKN Aerospaces omfattande satsning på att genom nya material och tillverkningsmetoder utveckla lättare motorkomponenter för att minska koldioxidutsläppen från rymdraketer och flygplan, så testas också nya material och produktionsmetoder för exempelvis byggandet av trähus.
Ett 80-tal projekt igång
Sedan 2008 har satsningen på att utveckla framtidens fabriker med hållbar produktion tagit steg för steg mot vad det är nu. Produktionstekniskt Centrum knyter varje år till sig hundratals drivna människor inom forskning och utveckling, under kortare och längre perioder, till Innovatum District. GKN Aerospace är med sin lättviktsforskning en tung spelare och har varit det sedan starten av Produktionstekniskt Centrum 2008. Idag är det ett av GKN:s globala forskningscentra, som också fungerar som modell när nya centra etableras runt om i världen.
Förutom att GKN har ett 40-tal personer med fullt fokus på lättviktsforskning placerade vid Produktionstekniskt Centrum, så har också huvudkontoret för motordivisionen i Trollhättan flyttats hit från produktionsanläggningen på Stallbacka industriområde. Det innebär ytterligare ett 70-tal GKN-anställda på Innovatum District. Högskolan Väst har samtidigt ett 80-tal personer på plats som samverkar med företag inom forskning, parallellt med sina utbildningar.
I dagsläget är ett 80-tal aktiva forskningsprojekt igång, som involverar ett 100-tal företag. Fler partners från olika branscher visar hela tiden intresse för att bli en del av Produktionstekniskt Centrum.
Fortfarande en oslipad diamant
– De senaste fem åren har vi tagit stora kliv och fått med flera små och teknikstarka företag som partners. Det känns som vi hittat formerna mer och mer och gjort det lättare att vara med även för de företag som inte har samma uthållighet kring forskning och utveckling som exempelvis GKN. Vid Produktionstekniskt Centrum kan de mötas och dra nytta av varandra, påpekar Linda Bohlin Trajkovski.
Att inkludera fler branscher i partnerskapet runt Produktionstekniskt Centrum är en nyckelfråga även i fortsättningen och Innovatum Science Parks VD ser fortfarande PTC som lite av en oslipad diamant.
– Ändå är det redan ett väldigt konkret exempel på en verksamhet som fångar Trollhättans vision om en stolt och innovativ stad med plats för framtiden. Det stolta industriarvet präglar området, samtidigt som blicken är riktad långt fram med en innovationskraft som verkligen bidrar till en stark attraktionskraft. Både hos nationella och internationella företag och forskare, säger Linda Bohlin Trajkovski.
Minskade utsläpp, bättre arbetsmiljö
och ökad användarvänlighet
Bakom fasaden pågår febril aktivitet, baserad på metodisk noggrannhet och mycket tålamod. Resultat efter resultat analyseras och utvärderas av forskare, företag och studenter. Målet är att kunna omsätta nya lärdomar eller metoder i löpande produktion, där det i slutändan kan göra nytta för dig och mig och alla andra genom exempelvis minskade utsläpp, en bättre arbetsmiljö eller mer användarvänliga produkter.
Bland Trollhätteborna och många andra som inte är direkt involverade är Produktionstekniskt Centrum trots allt ganska anonymt. Att världsledande forskare, globala företagsledare och högt uppsatta politiker tillhör de återkommande och nyfikna besökarna syns ju liksom inte utanpå.
– Jag tror kanske att många hört namnet PTC eller Produktionstekniskt Centrum, men inte mycket mer än så. En del det vet nog att det är ett labb eller att det sker forskning här inne, men hos de flesta stannar det nog där.
Linda Bohlin Trajkovski
Hjälper varandra att nå framgång
Centrats verksamhetsledare Tommy Christensen, som också är Innovationsledare för området Hållbar industri inom Innovatum Science Park, har desto bättre koll. Han har en nyckelroll för att skapa innovativa och spännande utbyten och projekt. Med sin ingenjörsbakgrund hos Saab följer han med stort intresse alla de små och större framsteg som hela tiden görs på den stora test- och demoytan, som är själva hjärtat i Produktionstekniskt Centrum. Det är där, nere på golvet i de olika testcellerna, som kunskaper, erfarenheter och människor från hela världen samarbetar. I olika konstellationer tar de sig an en teknisk utmaning som i slutänden kan leda till en mer hållbar samhällsutveckling.
Tommy Christensen understryker att Produktionstekniskt centrum inte är ett institut, vilket många tror.
– Det är helt enkelt en samverkansform där man kan hjälpa varandra att nå framgång. Och att nå framgång är att göra något som är bra för världen. Hållbarhet är sedan flera år i fokus och tempot i jakten på exempelvis lättare material, mindre energikrävande processer och återvinningsbara produkter ökar hela tiden, poängterar Tommy.
Möjlighet att testa i full skala
Han konstaterar att framgången med Produktionstekniskt Centrum helt bygger på människors engagemang och viljan att dela med sig och utvecklas tillsammans.
– Här kan du testa saker som det inte finns möjlighet att testa i andra miljöer och du kan göra det i full skala.
Test- och demoutrustning kostar miljoner, men det är här som samspelet och samutnyttjandet är nyckeln även när det gäller finansieringen. I stället för att varje enskild aktör tvingas investera i dyr utrustning, och därför ofta avstår, så har det byggts upp en rad fullskalemiljöer där de som deltar i verksamheten kan hyra in sig. Kort sagt; delningsekonomi när den är som bäst. Produktionstekniskt Centrum kan i sin roll och genom Högskolan Väst dessutom ansöka om forskningspengar från statens eller EU:s olika forskningsinstitut.
Linda Bohlin Trajkovski har svårt att tänka sig en bättre arbetsplats än Produktionstekniskt Centrum, för den som vill vara i framkant.
– I min värld är det en fantastisk arbetsplats för den som gillar att jobba i gränssnittet mellan det samhällsengagemang som finns såväl inom den offentliga sektorn, näringslivet, akademin och civilsamhället.
– Det där nya ska inte stanna vid en artikel du läser, utan det ska bli något som du praktiskt kan få chansen att prova i syfte att ta innovationen hela vägen så att den implementeras och verkligen kommer till nytta i samhället.
Tommy Christensen