En plats med nedärvd innovation

Idag är Innovatum i Trollhättan är en av Sveriges främsta mötesplatser och ett ledande utvecklingscentrum för tillväxt, forskning och upplevelser. Men denna platsens har historia som sträcker sig tillbaka hela 175 år. Från att ha varit världsledande inom tillverkning av ånglok, dieselmotorer och vattenturbiner till att idag främst handla om teknik, forskning, utveckling och kreation har det varit en otroligt framgångsrik resa som lyckligtvis aldrig verkar ta slut.

Dagens kreatörer influeras fortfarande av tidigare generationers uppfinningsrikedom och innovationer, det ligger i atmosfären. De stolta fabriksbyggnadernas vackra stålbalkar vittnar om den anrika historien, de moderna glasfasaderna öppnar upp för kreativitet anpassad för framtidens behov. Omgivningen och atmosfären är unik i sitt slag, något som inspirerar till nya stordåd, om och om igen. 

Full aktivitet inne i Nohabs fabrik.

Nohab – början på arvet

NOHAB eller Nyqvist & Holm AB är en del av den svenska industrihistorien som tveklöst var en av de störst bidragande faktorerna i att sätta Trollhättan på kartan. ”Om dessa väggar kunde tala” är ett uttryck som man verkligen önskar var sanning i detta fallet. Så otroligt mycket spännande har skett på området i olika omgångar från det att det första företaget startades upp år 1847. Det är inte så lätt att ha koll på varför Innovatum ser ut som det gör idag eller hur resan från lokomotivindustri till företagspark har gått till. I ett försök att reda ut den långa och lite krokiga resan har vi samlat några av de viktigaste händelserna och årtalen i listan här bredvid.

Hur har resan gått till?

Kraftstaden har fastigheter i olika storlekar och med olika funktioner över hela Innovatum. Klassiska kontor, co-workingytor, verkstäder, lab, restaurangkök etcetera, våra lokaler kan och har genomgått många förändringar för att passa våra hyresgäster. Det är något som stämmer för hela området. Ständig förändring är vägen till den bästa anpassningen.

Vi har tagit fram en sorts summering över vad som tidigare skett i respekive byggnad genom åren, och vad som sker där idag.